head-small-image
Érdekességek, aktualitások

Külföldi és magyar munkavállalóink ünnepi szokásai

Immáron sok cikk, riport született a külföldi és magyar munkavállalók közötti kulturális különbségekről és azok kezelésének lehetőségeiről. A Pannonjob olyannyira fontosnak tartja ezt a fejlesztési területet, hogy egy komplett programot is felépített a téma kapcsán (Interkulturális együttműködés program).

Az ünnepek közeledtével, ahogy egyre inkább a Karácsony és az Újév tervezése kerül a középpontba, felmerült bennünk a kérdés:

Hogyan ünnepelnek azok a dolgozóink, akik sokszor több ezer kilométerről érkeznek hozzánk egy teljesen más kulturális és éghajlati közegből?

Legfrissebb interjúnkban ennek a kérdésnek jártunk utána, és beszélgettünk filippínó, kazah, ukrán és magyar munkavállalóinkkal arról, hogy számukra milyen szokások kötődnek a közelgő ünnepekhez, cikkünk végén pedig általános ünnepi szokásokat gyűjtöttünk össze az ünnepekhez kapcsolódóan.

Számodra milyen nemzeti és családi hagyományok kötődnek a karácsonyi időszakhoz?

Dalit Jonnalyn (fülöp-szigeteki munkavállaló): A Karácsonyt általában minden család Szenteste ünnepli, amikor mindenki meghitten üldögél a saját házában, megosztja ajándékait, elénekli kedvenc ünnepi dalait, és együtt étkezik. A rokonok másnap reggel érkeznek, és újabb ünnepséget tarthatunk a család többi tagjával.

Zharkulakova Zhulduz (kazah munkavállaló): Mi nem ünnepeljük a Karácsonyt. Én szilveszterre szoktam valami különleges ételt készíteni, szeretem a francia konyhát. A Szilvesztert, december 31.-ét ünnepeljük mi is.
Morhunov Vitalii (ukrán munkavállaló): Ünnepekkor együtt van a család, a program általában a közös főzés, pihenés, séta a szabadban. Nálunk január 6.-a Szenteste. Az az álmom, hogy hazautazzak karácsonyra. Férfiként ezt jelenlegi helyzetben lehetetlennek tartom, de vannak még csodák.

Szakács Éva (kárpátaljai magyar munkavállaló): Szenteste mindig összegyűlik a család, együtt díszítjük a fát, összeülünk az asztal köré, jókat beszélgettünk, és ünnepi ételeket fogyasztunk. Terveim szerint meglátogatom szeretteimet, és az ünnepeket a családommal, gyerekeimmel és unokáimmal fogom tölteni.

Varga Krisztián Viktor (magyar munkavállaló): Az egész család összejön, de december 24.-én csak a szűk családi körben töltjük az ünnepeket. Idén hazautazás a terv a családhoz, hisz messze van az otthonom.

Mik a legtipikusabb ünnepi / karácsonyi ételek a te kultúrádban?

Dalit Jonnalyn (fülöp-szigeteki munkavállaló):+ Karácsonykor az asztalunkra jellemző ételek a következőek: ünnepi sonka, a „Quezo de bola” (speciális Fülöp-szigeteki sajt), sült csirke vagy sertéshús, grillételek, saláták és különféle tészták. Ezenfelül olyan ételek és gyümölcsök, amelyeket a családtagok szeretnek.

Zharkulakova Zhulduz (kazah munkavállaló): A következő ünnepi ételeink vannak: besparmak – lóhús, tészta, hagyma; kurdák – ló- és bárányhúsból készített étel; bourszák- kis zsömlék kenyér helyett.

Morhunov Vitalii (ukrán munkavállaló): Ünnepi ételeink között van a kolach-kenyér (kalács), kutya (főtt búza puding), májas torta, saláták. Nálunk az a szokás, hogy 12 különböző étel kell, hogy legyen Karácsonykor az asztalon.

Szakács Éva (kárpátaljai magyar munkavállaló): Nálunk a különböző halból és sertésből készült ételek a jellemzőek. Meg kell említeni a székely káposztát, a kocsonyát és bejglit is, amelyek családunk kedvencei közé sorolhatóak.

Varga Krisztián Viktor (magyar munkavállaló): Megjelenik az ünnepi asztalon a töltött káposzta és a hal minden formában. Ezek mellett van bejgli, mézeskalács és otthon készült forralt bor is.

És most néhány további érdekesség az egyes országokban hagyományos szokásokról:

Fülöp-szigetek

A filippínók 80%-a katolikusnak vallja magát, így a Karácsony jelentős ünnep az emberek nagy részének. Decemberben a Fülöp-szigeteken is kicsit hűvösebb van, bár az éjszakai minimum hőmérséklet így sem süllyed huszonhárom fok alá. Ilyenkor erősebbek a tenger hullámai a megélénkült szél miatt.

Érdekesség, hogy az emberek már szeptemberben készülni kezdenek a Karácsonyra, akkortól lehet hallani az üzletekben a karácsonyi dalokat és vásárolni a karácsonyfadíszeket. Az adventi időszak alatt nagyon korán, azaz hajnali fél ötkor kezdődő miséken vesznek részt, ezért hívják ezeket a szertartásokat „kakasmiséknek”.

Szenteste sötétedés után kezdődik a karácsonyjárás, melynek keretében Józsefet és Máriát játszó színészek vonulnak házról–házra hagyományos énekeket énekelve.

A filippínók jellegzetes ünnepi ételei: queso de bola (sajt), hamon (karácsonyi sonka), melyhez tsokolate-t, azaz kakaóitalt isznak. Az ünnepi édességek főleg rizsből készülnek, híres a bodbod, ami banánlevelekben főzött, különleges, kissé nyálkás rizs.
Másnap, december 25-én hagyományosan egészben sült malac kerül az ünnepi asztalra.

Kazahsztán

Kazahsztánban a Karácsony szinte mindig havas, mivel télen négy hónapig esik a hó. Az emberek körülbelül 70%-a muszlim, így a lakosság többsége nem ünnepli a Karácsonyt, helyette a tél fő ünnepe az Újév. Tehát bár nincsenek karácsonyfák, Mikulás figurák vagy karácsonyi ajándékok, van újévi fa, „hó papa” ('Ayaz Ata' -Аяз Ата kazah nyelven), ő viszi az ajándékokat a gyerekeknek Újévkor.
Az újévi ünnepségeken a gyerekek verset mondanak, vagy dalt énekelnek a vidám hó papának, aki kék (vagy piros) öltönyében áll, és ajándékot ad az őt ünneplőknek az újévi fa körül. Tehát a dátumtól eltekintve, és annak ellenére, hogy muszlim országról van szó, az ő újévi ünnepük nagyon hasonló ahhoz a Karácsonyhoz, amit mi ismerünk.
Az egyik legtradicionálisabb ünnepi ételük a „beshbarmak”, amely "öt ujjat" jelent, mivel a nomádok hagyományosan a kezükkel eszik ezt az ételt. Főtt húsból készül, valamint tartalmaz vékony tésztalapokat, hagymát, húslevet és alap fűszereket. Elkészítéséhez leggyakrabban ló- és birkahúst használnak, de készíthető marhahúsból is.

Ukrajna

Az ukrán emberek többsége ortodox kereszténynek vallja magát, így a Karácsony estét és első napját január 6-án és 7-én ünneplik. A fára vagy ablakba helyezhető papír hópelyhek népszerű dekorációk, Nyugat-Ukrajna egyes részein a karácsonyfákat gyakran mesterséges pókhálóval díszítik, ezeket a papírból és ezüsthuzalból készült díszeket „pavuchky”-nak („kis póknak”) hívják. A fő karácsonyi étkezésüket, a "Sviata Veccheriát" karácsony estéjén (január 6-án) tartják. A nagy étkezést megelőzően hagyományosan az emberek böjtölnek (nem esznek semmit) egész nap, de napjukat kezdhetik egy kis szenteltvíz ivásával, amelyet a templomban megáldottak. Az étkezés általában 12 ételből áll, amelyek Jézus 12 tanítványát jelképezik. Az ételek hagyományosan nem tartalmaznak húst, tojást vagy tejet. Gyakran a „kutya” nevezetű, édes búzából készült kása a főétel. Egyéb karácsonyi ételeik közé tartozik a savanyú káposzta, a vörös borscs (répaleves), a „varenyky” gombóc és a „kolach” (különleges karácsonyi kenyér).

„Ahány ház, annyi szokás”, ahogy a mondás is tartja. Jóllehet, hogy sok különbség van kultúráink között, mégis vannak az ünnepeinknek olyan momentumai, amelyek mindannyiunk számára fontosak, ilyen lehet például a meghitt családi hangulat, a közös étkezések és a pihenés.

Tartsanak velünk jövő évben is, hiszen további interjúkat olvashatnak majd külföldi munkavállalóinkkal, illetve új érdekes témákkal is készülünk szakmai tartalmaink követőinek!

Kellemes Ünnepeket kíván a Pannonjob csapata!

Témakörök

Érdekességek, aktualitások
Szervezetfejlesztés
Vezetői működés
Foglalkoztatást érintő változások
Munkajogi témák
Könyvajánló
Programjainkról
Reziliencia
Fejlesztés